Hvad er LED?

Betegnelsen LED er en forkortelse for ”Light Emitting Diode”, hvilket betyder, at lyset genereres ved strøm gennem en elektronisk komponent. Det smarte er, at det resulterende lys kun indeholder de synlige dele af spekteret. Det betyder blandt andet, at LED-lys ikke udsender særlig meget varme til omgivelserne.

 

Ved en almindelig gammeldags gløde- eller halogenpære er det faktisk kun omkring 10 % af lyset, det menneskelige øje kan opfange. De resterende 90 % er primært infrarød varmestråling, som egentlig bare er et spildprodukt. Hvis du har prøvet at sidde i nærheden af en gammeldags arkitektlampe med glødepære ved du, at det kan være ret varmt. Det problem undgår du med LED-lyskilder, som omsætter al lysenergien til synligt brugbart lys.

Ligesom energispare-pærerne havde en udviklingsperiode med tvivlsom lyskvalitet, har også LED-teknologien været igennem forskellige faser med ”børnesygdomme”. En moderne LED-pære har dog en udmærket lyskvalitet, og kan i dag uden videre erstatte traditionelle lyskilder.

LED sparer rigtig meget på elregningen

En af de ting, der for alvor har gjort LED-lys populære, er det lave strømforbrug. Skifter du eksempelvis en almindelig gløde- eller halogenpære ud med LED med tilsvarende lysstyrke, vil strømbesparelsen typisk ligge omkring 80 %. Det svarer til, at du kan udskifte din traditionelle 60 Watt pære med en 10 Watt LED lyskilde, og stadig opnå omtrent samme belysningsniveau.

Lysforbruget varierer en del fra husstand til husstand, men de fleste vil kunne aflæse en mærkbar ændring på elregningen efter udskiftning til LED pærer. Med de nuværende elpriser koster det cirka 10 øre i timen at have en traditionel 35 Watts pære tændt, hvilket svarer til 100 kroner om året, hvis den er tændt 2-3 timer hver dag. Det lyder måske ikke af meget, men der er som regel mange pærer i gang.

Iflg. aktuelle tal fra energiselskabet SEAS-NVE bruger gennemsnitsfamilien i Danmark i omegnen af 1000 kroner om året til belysning alene. Skifter familien helt over til LED, vil der med andre ord kunne spares i størrelsesorden 800 kroner om året – skattefrit!

LED har lang levetid

Ud over det lave strømforbrug udmærker LED sig ved en meget lang levetid. Hvor en almindelig gløde- eller halogenpære måske har en levetid på 1000 timer, har LED pærer normalt en levetid på 30-50.000 timer. Skifter du således dine standardpærer ud med LED lys, kan du altså gennemsnitligt se naboen skifte pære i sin lampe op til 50 gange, mens du kan blive siddende i lænestolen og glæde dig over, at du ikke alene sparer tid, men også sparer 80% på elregningen.

Vælg den rigtige farvetone til din LED-belysning

Traditionelle glødepærer afgiver en helt fast farvetone, som ligger omkring farvetemperaturen 2700 Kelvin, også kaldet varm hvid. Det er et kunstigt lys, vi har vænnet os til gennem generationer. Med LED lys kan du sagtens få tilsvarende lyskilder, men der er flere muligheder.

LED produceres nemlig i mange forskellige farvetemperaturer. Varm hvid svarer nogenlunde til naturlig belysning omkring solnedgang - altså et lys med et rødligt skær. Det er det perfekte valg til hyggebelysning i stuen, men ikke nødvendigvis optimalt i dagtimerne eller hvis lyset skal bruges til at arbejde ved.

Ny forskning viser, at kroppen helt naturligt reagerer på den varme farvetone ved at geare ned og gøre klar til natten, fordi lyset minder om solnedgangslys. Naturligt sollys midt på dagen har en helt anden karakter, idet det er mere blåligt og ”koldt”, svarende til 4-6000 Kelvin.

Har du brug for arbejdsbelysning til virksomheden eller kontoret, kan du derfor med fordel vælge neutral hvid (4000 Kelvin) eller kold hvid ( > 4000 Kelvin). Forskningen viser, at de køligere farvetemperaturer ganske enkelt giver mere energi og produktivitet.

Stort udvalg af LED-lyskilder og -tilbehør

Som du måske allerede har opdaget, er mængden af LED-produkter på markedet meget stort, og det afspejler sig også i udvalget her hos LED Proff. Vi bestræber os på at sikre, at vi altid har netop det LED-produkt på hylderne, som du lige står og mangler. Finder du ikke præcis, hvad du søger, er du naturligvis velkommen til at kontakte os. Du kan naturligvis også shoppe lidt rundt hos andre LED-leverandører. Her kan vi eksempelvis anbefale MRPERFECT, som også plejer at være på mærkerne med populære produkter. Kigger du specifikt efter LED bånd, kan du eventuelt også slå et smut forbi LEDSTRIPS.dk, der har specialiseret sig i netop denne niche inden for LEDs.

Måske har du som almindelig forbruger en smule svært ved at få det fulde overblik over de forskellige muligheder og produkttyper. Derfor har vi sammensat en oversigt nedenfor, hvor de vigtigste produkter og begreber kort er forklaret. Forhåbentlig kan listen hjælpe til at give et lidt bedre overblik. Står du tilbage med ubesvarede spørgsmål eller er i tvivl om noget i øvrigt, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.

LED pærer er populære som aldrig før

LED pærer - På ganske få år har LED næsten fuldstændig taget over efter de tidligere typer af lyskilder, og du kan i dag får LED pærer til stort set alle former for eksisterende fatninger. Uanset om du skal have skiftet specialpæren i køleskabet, de almindelige pærer i stuens lamper eller lysstofrøret i værkstedets armatur, kan du i dag få en energibesparende LED-erstatning. LED pærer er typisk lidt dyrere i indkøb end traditionelle pærer, men den markante strømbesparelse gør, at investeringen typisk er tjent hjem på relativ kort tid. Dertil kommer, at holdbarheden ofte er 30-50.000 timer, svarende til en længere årrække.

E14 LED pære - standardpæren med lille sokkel

E14 LED pære - E14-fatningen er nok den mest almindelige i husholdningen, næst efter den lidt større E27-fatning. E14-fatningen er 14 millimeter i diameter, og betegnes ofte som ”den lille fatning”. Den er meget brugt i mindre lamper og lampetter, hvor der enten ikke er så meget plads til pæren eller måske blot ikke behov for et kraftigt lys. E14 LED pærer fås i utallige varianter, lige fra små kertepærer til spotversioner og rundstrålende typer. Pærerne fås også med forskellige farvetemperaturer, hvor den mest almindelige dog er varm hvid, svarende til lyset fra de gammeldags glødepærer.

E27 LED - standardpæren med stor sokkel

E27 LED - E27-fatningen er uden tvivl den mest brugte til almindelige lamper. Betegnelsen E27 dækker over, at pærens sokkel er 27 millimeter i diameter. Der sidder typisk E27-fatninger i de større lamper i husholdningen, og hvis du i forretningen beder om en pære med ”stor sokkel”, ved ekspedienten helt sikkert, hvad du efterspørger. E27 LEDs fås i flere hvide nuancer, og her skal du være ekstra opmærksom. De fleste pærer leveres som ”varm hvid”, der svarer til traditionelle glødepærer. Det er det bedste valg til hyggebelysning. Skal du i stedet bruge lampen til arbejdsbelysning, kan du med fordel gå efter neutral hvid eller kold hvid. Disse nuancer er lidt mere blålige, og svarer bedre til almindeligt dagslys.

E40 LED er perfekt til ekstraordinære belysningsbehov

E40 LED - E40 soklen er hele 40 millimeter i diameter, og det er ikke sikkert, du nogensinde er stødt på en sådan pære. De bruges nemlig ikke i den normale husholdning, men til gengæld ofte i industrien og til eksempelvis gadebelysning. Som regel er en E40 LED meget kraftig, og passer derfor bedst i lamper, der har god afstand til det område, der ønskes belyst.

G12 stiftpærer til kraftig belysning

G12 - Stiftpærer med G12-sokkel er som regel ret kraftige pærer. 12-tallet indikerer, at der er 12 millimeter mellem de to stiftben. G12 bruges generelt ikke i husholdningen, men er meget almindelig til eksempelvis butiksbelysning og andre opgaver, hvor der kræves kraftigt lys.

G23 kender du fra de gamle kompaktlysrør

G23 - Ofte finder du G23-fatninger i lamper til skrivebordet eller badeværelset, hvor kompaktlysrørene førhen var meget anvendt. I dag vælger de fleste i stedet en LED-lyskilde, som både sparer på strømmen og holder meget længere. Husk, at G23 LED pærer fås i forskellige længder, så medbring eventuelt den gamle pære eller mål længden, før du går på jagt efter en ny.

G24 fås i en del forskellige varianter

G24 - Hvis du skal have udskiftet et G24 kompaktlysrør med en moderne og energibesparende LED-variant, skal du være meget opmærksom på, at der findes flere varianter inden for G24 standarden. Disse pærer fås eksempelvis både med to og fire ben, og nogle fokuserer lyset i en bestemt retning, mens andre er rundstrålevarianter. Tjek den eksisterende pære grundigt, så du får købt en passende erstatning.

G4 LED, også kendt som MR11

G4 LED - G4-soklen består af to tynde stikben med en afstand på 4 millimeter. Du kender den sikkert fra de små stift-halogenpærer, som førhen blev brugt i mange mindre lamper og indbygningsspots. I dag vælger de fleste i stedet en kompatibel G4 LED, som bruger mindre strøm og ikke bliver nær så varm. Fordelen ved LED-udgaverne er, at de fås i langt flere varianter. Du kan eksempelvis få G4 LEDs med spotstråle eller i rundstrålende udgaver, og de fås også i helt flade versioner, der egner sig godt til helt små indbygningsspots, som findes mange steder under skabe og hylder i køkken og bad.

G53 bruges ofte i større indbygningsspots

G53 - Det er ikke sikkert, du før er stødt på pærer med G53-sokkel. De anvendes nogle gange i større indbygningsspots og mere specielle lamper. Men har du lamper med en sådan fatning, kan du naturligvis også få LEDs med G53-sokkel.

G9 LED er 230 volts udgaven af de små stiftpærer

G9 LED - Fælles for de fleste små stiftpærer er, at de er beregnede til 12 Volt. G9 LEDs kan tilsluttes direkte til 230 Volt, og derfor er det en populær lyskilde i mange typer af lamper i husholdningen. Den har 2 ben som andre stiftpærer, men de er afrundede og passer kun til de særlige G9-sokler.

Globepæren kræver lidt ekstra plads i lampen

Globepære - Som navnet næsten antyder, er globepæren stor og rund. Den har en god lysspredning, men kræver til gengæld lidt plads omkring sig. Pæren er dekorativ i sig selv, så globepærer bruges ganske ofte som frithængende lyskilder. Her kan du eventuelt vælge en LED globepære i vintage-stil, hvor man rigtig kan se de dekorative ”glødetråde”.

Globepæren fås oftest med E27-fatning

Globepære E27 - på grund af sin størrelse, fås globepæren som regel med standard E27-fatning. Hvis du vil bruge globepæren dekorativ som frithængende lyskilde, kan du eventuelt vælge en flot hvid porcelænsfatning. Mange vælger også at hænge den i en ”stofledning”, som fås i flere flotte farver.

GU10 LEDs er blevet meget populære

GU10 LED - GU10-standarden er baseret på en sokkel, hvor man blot trykker lyskilden ind og drejer den en kvart omgang. Det er utrolig nemt, og derfor er GU10 blevet meget populært. Ofte er GU10-pærer udformet som spotpærer, og kan fås med forskellig spredningsvinkel. Du kan naturligvis også få LED-pærer med GU10-sokkel, så du kan få udskiftet de gamle strømslugere, efterhånden som de brænder af.

GY6,35 ses ikke så ofte

GY6,35 - En GY6,35-sokkel er udformet som to stikben med en indbyrdes afstand på 6,35 millimeter. Det er ikke en standard, der er blevet særlig udbredt, men den findes rundt omkring, og du kan selvfølgelig også få LED-lyskilder med GY6,35-sokkel, hvis behovet opstår.

LED indbygningsspots er ret uproblematiske at installere

LED indbygningsspot - Det er blevet meget populært at integrere indbygningsspots i lofter og andre flader. Førhen var det dog ikke helt uproblematisk. Lyskilden var typisk af halogentypen, der som bekendt udvikler ekstremt meget varme, hvilket stillede særlige krav til brandsikkerheden. I dag vælger man normalt LED indbygningsspots, som ikke udvikler nævneværdig varme, og derfor problemfrit kan installeres overalt.

Et komplet LED armatur er let at opsætte

Komplet LED armatur - Har du brug for at få sat loftbelysning op i gangarealer, lagerhaller eller lignende, er komplette LED armaturer en både nem og billig løsning. Du får både LED-rør og armatur i én samlet løsning, som er lige til at sætte op. Nogle modeller har stikforbindelser i hver ende, så du let kan serieforbinde et større antal uden selv at skulle fumle med deciderede el-installationer. Er der i forvejen opsat armaturer med lysstofrør, kan du helt enkelt pille dem ned og erstatte den med de energibesparende LED-udgaver.

LED advarselslys er robuste og driftssikre

LED advarselslys - Hvis du er håndværker eller på anden måde har din gang ”i marken”, kan der af og til være behov for at gøre andre opmærksomme på, at der skal vises agtpågivenhed og tages hensyn. Hertil bruges som regel forskellige former for advarselslys. Traditionelle advarselslys har dog den ulempe, at lyskilderne jævnligt brænder af og skal skiftes. Det er ikke hensigtsmæssigt, for sikkerhedsudstyr skal bare virke - altid. Brug i stedet LED-baserede blinklys og advarselslamper. De er uhyre driftsikre, og øger dermed sikkerheden på arbejdspladsen.

LED lysbånd - også kendt som LED strips

LED lysbånd - LED lysbånd (også populært kaldet LED strips) består af en lang række små LED-lyskilder, som er monteret i en eller flere rækker på et smalt bånd - ofte selvklæbende. Ledningerne er integreret i båndet, så du behøver kun tilslutte en strømforsyning i den ene ende. Det er utrolig nemt at arbejde med, og den smalle tynde strimmel kan monteres overalt. Det kan bruges som ledelys på mørke gangarealer eller som smart effektbelysning. I dag kan LED lysbånd også fås med så stor lysstyrke, at de kan anvendes som reel belysning. Monter eksempelvis en LED strip under køkkenskabene på væggen, hvis der mangler ekstra belysning til madlavningen.

LED industriarmaturer er mere robuste

LED industriarmatur - LED industriarmaturer adskiller sig ikke grundlæggende fra andre LED armaturtyper. De er lette at sætte op, og LED-teknologien giver store besparelser på elregningen. Industriarmaturer er dog mere robust udført, og fås ofte også i vandtætte udgaver. Som oftest er LED industriarmaturer bestykket med LED-lys med køligt lys, hvilket vil sige neutral hvid eller kold hvid. Denne type lys minder meget om almindeligt dagslys, og undersøgelser har vist, at det giver mere energi til arbejdet (frem for hyggebelysning med varm-hvide nuancer).

LED lamper til den moderne indretning

LED lamper - Traditionelle lamper er som oftest konstrueret til traditionelle lyskilder. Du kan sagtens skifte lyskilden ud med en LED-version, men overvej eventuelt, om det måske er tid for udskiftning af hele lampen. LED-lyskilder afgiver mindre varme og fylder mindre, og det giver mange flere muligheder for designerne, når nye lamper skal udvikles. Vælger du en LED lampe, der er designet til- og født med LED, får du en mere tidssvarende indretning af hjemmet.

LED lygter giver dig mere lys og bedre batterilevetid

LED lygter - De klassiske lommelygter med glødepære er for længst blevet overhalet af LED lygten, og det er der mange gode grunde til. En af dem er, at du aldrig kommer til at skulle skifte pæren i en LED lygte. En LED-pære holder typisk 30-50.000 timer, hvilket i praksis vil sige hele lygtens levetid og mere til. LED-teknologien udnytter også energien langt bedre, så du får meget mere lys for batteri-pengene.

LED lysstofrør udkonkurrerer de traditionelle rør

LED lysstofrør - Traditionelle lysstofrør giver typisk et lidt flimrende lys, og selv om de er mere energibesparende end glødelamper, bruger de stadig en del strøm. Specielt erhvervslivet har også store udgifter til løbende udskiftning af rørene, som ofte sidder placeret højt oppe under loftet. Derfor kan det ikke undre, at mange, såvel private som erhvervsdrivende vælger at skifte til LED lysstofrør. De giver et konstant blinkfrit lys, bruger meget mindre strøm og skal stort set aldrig udskiftes. Bemærk, at det ikke altid er muligt umiddelbart at udskifte almindelige lysstofrør med LED lysstofrør, hvis der er tale om et ældre armatur. Her skal der muligvis først foretages en mindre modifikation i armaturet.

LED paneler virker næsten som et ovenlysvindue

LED panel - Til almindelig hyggebelysning i stuen er det bedst med spredt belysning, der skaber rumlighed med skyggevirkninger. Helt omvendt ser det ud, når vi taler kontor, arbejdsplads eller værksted. Her er der store fordele ved en jævn udbredt belysning, og LED paneler løser opgaven perfekt. Panelerne er opbygget med mange små lyskilder, som er spredt over et stort område og dækket af en diffusionsplade. Det bevirker, at LED panelet opfattes som én stor lysflade med næsten samme effekt som et ovenlysvindue.

LED strømforsyningen leverer den rigtige strømtype

LED strømforsyning - Gammeldags lyskilder som glødepærer og halogenpærer fungerer ved, at strømmen varmer glødetråden op, så den lyser. Her er det ligegyldigt, hvordan strømmen ”ser ud”. Helt så enkelt er det desværre ikke med LEDs, der stiller særlige krav til strømmen. Almindelige 230 Volt LED-pærer til stuens lamper har imidlertid indbyggede kredsløb, der selv sørger for den nødvendige justering, så det behøver du ikke tænke på. LEDs til 12 Volt (eksempelvis LED bånd eller små LED-pærer) kræver dog en særlig LED strømforsyning, som er beregnet til formålet. Nogle gange følger der en passende strømforsyning med til LED-produktet, mens du i andre tilfælde skal anskaffe LED strømforsyningen særskilt.

En LED transformator er nødvendig til blandt andet LED bånd

LED transformator - En LED transformator er en anordning, der ”transformerer” 230 Volt fra stikkontakten til 12 Volt jævnstrøm. Den er nødvendig, hvis du eksempelvis skal have strøm til LED bånd eller andre små LED-lyskilder. Vær opmærksom på, at det SKAL være en transformator, der er beregnet til LED-lys. Der findes masser af 12 Volt transformatorer på markedet til brug for halogenpærer, men disse leverer 12 Volt vekselstrøm, som ikke duer til LED-produkter.

Nedgravninsspots giver en dekorativ effekt

Nedgravninsspot - Som navnet antyder, er en nedgravningsspot beregnet til montering i jordhøjde. En nedgravningsspot monteres ofte direkte i fliserne eller andet hårdt underlag, og er ikke så nem at servicere efterfølgende. Derfor er LED-baserede nedgravningsspots ideelle, idet en LED-lyskilde som regel holder 30-50.000 timer, svarende til en længere årrække. Som oftest bruges nedgravningsspots til at skabe spændende lyseffekter, for eksempel til belysningen af en mur eller lignende.

Specielle LED-standarder til butiksbelysning

PAR 20, PAR 30, PAR 38 - Sandsynligvis er du ikke før stødt på disse specielle standarder, og det skyldes, at det primært handler om professionel belysning til eksempelvis butikker og udstillinger. Her kræves der typisk ekstra høj lysstyrke, og elregningen (og varmeudviklingen) kan være enorm. Heldigvis er der godt nyt til butiksejeren, for ny kan disse lyskilder også fås som LED. Her er varmeudviklingen ret moderat, og der spares op til 80% på elregningen.

Vintage pæren er perfekt til at skabe hyggestemning

Vintage pære - Belysning er mange ting, men ofte handler det om at gøre rummet lyst, så det er let at orientere sig. Belysning kan dog også have helt andre formål, såsom at skabe dekorative- eller hyggeeffekter. I den sammenhæng er vintage pæren rigtig populær. Den har synlige ”glødetråde”, som minder meget om de gammeldags kultrådspærer, og den egner sig til at blive udstillet - gerne helt uden afskærmning.